Geschiedenis Keurkermis :

 

De kermis op de Mechelsesteenweg ontstond al voor de bouw van de wijk het Keur. deze kermis bestond o.a. uit een spiegeltent waar de mensen konden dansen op orgelmuziek. de werknemers van het schoenfabriek ‘Nadia’ kregen de maandagnamiddag van Keurkermis vrijaf om te gaan dansen in de tent.

Met de komst van ’t Aad Keur groeide de belangstelling voor de kermis en was men aan vernieuwing toe. In 1958 werd stuwende kracht , Pierre Verhelst (ook de oorspronkelijke bezieler van ’t Peird van ’t Keer) voorzitter van het kermisbestuur. Het kermisprogramma , dat steeds plaats vindt op het eerste weekend van augustus, werd uitgebreid en men ging rond in de wijk van deur tot deur om de kaas te spijzen. Men kan zich dan inschrijven voor deelname aan volksspelen. Later werd dit gratis en ging men met steunkaarten rond. Naast de vele en populaire volksspelen was er ook een kaart- en kaatswedstrijd, een visprijskamp én ’t Peird van ’t Keer deed zijn ronde door de wijk.

In 1965 werd een nieuw comité gekozen. de kermis bleef maar groeien met wielerwedstrijden ( Grote Prijs Meubeldiscount De Vreese), een voetbaltoernooi en een dag voor de derde leeftijd. Op de foor maakte autoscooter Van Aken zijn intrede met zijn botsauto’s. Vele jonge gasten uit de wijk kwamen hem jaarlijks helpen bij de opbouw en de afbraak. Zo konden ze gratis jetons verdienen!

 

In 1981 kwam er een rommelmarkt bij, die kleinschalig begon. Na enkele jaren echter kwamen standhouders van overal, zelfs uit Nederland. De markt werd na verloop van tijd ” Jefkes Rommelmarkt ” gedoopt naar één van de organisatoren. Dit was Jef van den Broeck, alias ” Jef Antiek ” uit de Pijnderslaan. Hij was reeds jaren actief op rommelmarkten. Vooraan op het plein stond een kiosk waar bands optraden met dansgroepen. Er ontstond een heel gevuld programma van een hele week met ook een Miss en Mister Nadia verkiezing en discobars met dansgelegenheden in de café’s Tripoli, Den Blauwe Steen en de Nadia. Man van het Keur , Rudy Richard, trad regelmatig op met zijn band ” The Gemini’s ” op het bal van Keurkermis. Ook werd er een T-dansant georganiseerd voor de jeugd.

Rond de eeuwwisseling verloor de kermis aan belangstelling en het verwaterde tot nog een handvol activiteiten. Uiteindelijk verdween ook de foor aan Den Blauwe Steen begin de jaren 2000. de rommelmarkt, aan het plein van de voormalige buurtwinkel Oosterlinck, bleef nog het langst overeind. Bij het vijftienjarig jubileum werd een gouden worp georganiseerd waarbij men gouden en zilveren sierraden kon grijpen. In de loop der jaren groeide deze rommelmarkt uit tot een evenement op zichzelf en verplaatste het hele gebeuren zich naar het pleintje van de wijk. Geleidelijk aan groeide Keurkermis terug met muzikale optredens, een bbq en een dag voor de derde leeftijd in zaal ’t Klokske.

De rommelmarkt groeide zo terug uit tot een meerdaags evenement. Daar waar in het begin de standhouder zich concentreerden rond het pleintje werd het parcours uitgebreid tot aan de kerk. Zowel de Ommangancklaan als de Pijnderslaan waren goed bezet met de vele rommelstanden. In 2011 werd voor het eerst de ” Jefkes Automeeting ” georganiseerd, een treffen van oldtimers en special cars. Het was vooral een gezellige meeting met live muziek, rockabilly standen, bikes, een barbier… een formule die gesmaakt werd tot in Nederland. In 2018 stopte ook dit laatste kermisgebeuren van het Keur.

 

Dit deel van de geschiedenis kwam tot stand dankzij de Dendermondse Volkswoningen, voormalige kermiscomités en voorgaande publicaties. Mijn grote dank gaat ook uit naar Patrick De Kinder , die de tekst vrijgaf voor verdere publicatie. Eerder werd dit werk door dhr. De Kinder gepubliceerd op fb in de groep ” Ge zé van ’t Keer as ge “

 

In 2022 werd door de vrijwilligers en het bestuur van de vzw ’t Peirte van ’t Keur en zijn reuzenvrienden opnieuw een voorzichtige start gemaakt. Op zondag werd opnieuw de ” Jefkes Rommelmarkt ” georganiseerd onder een stralende zon. Op het pleintje kwam er opnieuw een zomerbar en ” Lange Leo van de Schone Moeder ” speelde op zijn “orgel”.  Het gerenoveerde Peirtje van ’t Keur deed terug zijn ronde en bracht een bezoek aan de oudste inwoner van de wijk. 

 

In 2023 werd er terug een driedaags evenement georganiseerd. Er vond voor de eerste keer een loopwedstrijd plaats en de automeeting werd vanonder het stof gehaald. Opnieuw was er een beperkte kermis, bbq in de zaal ’t Klokske en waren er zaterdag en zondag live optredens op het pleintje. De rommelmarkt werd zoals steeds het hoofdevenement op zondag.